Met ingang van 1 maart 2012 wijzigt de Wet Melding Collectief Ontslag. Deze wet is van toepassing als een werkgever binnen 3 maanden de arbeidsovereenkomsten van 20 of meer werknemers wil beëindigen. Beëindigingen met wederzijds goedvinden door middel van beëindigingsovereenkomsten vallen op grond van de huidige wettekst daar niet onder. Dit wordt gewijzigd in de wet die op 1 maart 2012 in werking treedt.

Door middel van deze wijziging gaat de meldingsplicht voor de werkgever dus voor alle beëindigingen wegens bedrijfseconomische redenen binnen drie maanden gelden, ongeacht de keuze die de werkgever maakt voor een bepaalde ontslagroute (ontbinding via de kantonrechter, opzegging na verkregen toestemming door UWV Werkbedrijf of het sluiten van een beëindigingsovereenkomst).

Het vorenstaande betekent dat een werkgever die binnen drie maanden 20 arbeidsovereenkomsten of meer wenst te beëindigen, altijd verplicht is hiervan melding te maken bij UWV Werkbedrijf en de vakbonden.

Verder geldt dat de werkgever bij de vakbonden niet alleen melding moet maken van de voorgenomen ontslagen, maar de vakbonden ook daadwerkelijk dient te raadplegen. UWV Werkbedrijf zal de verzoeken om toestemming te verlenen voor opzegging pas in behandeling nemen als de voorgeschreven raadpleging met de vakbonden daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dit betreft een wijziging ten opzichte van de huidige wettekst. Voor de werkgever geldt hierop een uitzondering indien de vakbonden besluiten geen gevolg te geven aan de uitnodiging van de werkgever danwel afzien van raadpleging.

Ook bij ontbinding door de kantonrechter geldt dat de kantonrechter zich ervan moet vergewissen of de Wet Melding Collectief Ontslag van toepassing is en aan de verplichtingen die volgen uit deze wet is voldaan.

De wet bepaalt ten slotte dat een beëindigingsovereenkomst en/of een opzegging waarbij niet is voldaan aan de verplichtingen die voortvloeien uit de Wet Melding Collectief Ontslag, vernietigbaar is. De werknemer zal binnen zes maanden een beroep moeten doen op deze vernietigingsgrond.

Bovenstaande wetswijzigingen zijn punten waarmee een werkgever vanaf 1 maart 2012 rekening dient te houden bij een beëindiging van 20 of meer arbeidsovereenkomsten wegens bedrijfseconomische redenen binnen drie maanden.

Indien u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen heeft, of indien u andere vragen heeft op het gebied van het arbeidsrecht, kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met ons kantoor. Wij staan u dan graag te woord.

Op dit rechtsgebied is mw. mr. M.H.M. Murrer werkzaam.


Vorige ACTUALITEITEN

Blijf op de hoogte

Abonneren op de RRA nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief
Deze site maakt gebruik van Cookies. x