1. Is een vonnis in een EU land gewezen?
  2. Woont de wederpartij in een ander EU land dan het land waar het vonnis is gewezen?
  3. Is de wederpartij veroordeeld tot het betalen van een geldbedrag?

Indien deze vragen alle drie met “ja” kunnen worden beantwoord, is op het uitwinnen van het vonnis naar alle waarschijnlijkheid Europees recht van toepassing. 

Er bestaan meerdere Europese verordeningen waarin de wijze waarop een vonnis in een ander EU land tenuitvoer kan worden gelegd, is neergelegd. Welke verordening op een vonnis van toepassing is, is afhankelijk van: 

  • het onderwerp van het geschil; 
  • het bedrag waartoe de wederpartij is veroordeeld; 
  • de vraag of de wederpartij de vordering heeft betwist. 

De verordeningen hebben allen met elkaar gemeen dat aan het gerecht waar het vonnis is uitgesproken moet worden gevraagd een extra document af te geven. Welk document dit is, is afhankelijk van de verordening die van toepassing is. 

Met het afgegeven ‘extra’ document is het echter nog niet altijd mogelijk het vonnis rechtstreeks door de deurwaarder te laten uitwinnen. In verschillende gevallen is het namelijk noodzakelijk om in het land waar het vonnis moet worden uitgewonnen, de rechter eerst te vragen het betreffend vonnis uitvoerbaar te verklaren.

Zodra de rechter vervolgens het vonnis uitvoerbaar heeft verklaard met behulp van weer een extra document, kan de deurwaarder het vonnis uitwinnen.

Uit ervaring weten wij dat de tenuitvoerlegging van een vonnis uit een ander EU land lang niet altijd soepel verloopt. Zo wordt vaker vergeten het benodigde ‘extra’ document te vragen aan de rechter in dat land, hetgeen leidt tot de nodige vertraging in de executie. Bovendien wordt veelal een verkeerd document verkregen. Met dit document is uitwinning weliswaar ook mogelijk, doch ingewikkelder en duurder. 

RRA Advocaten verzorgt efficiënt en kostenbesparend het juiste traject om een vonnis snel te kunnen uitwinnen. Daar waar nodig zullen wij de benodigde proceshandelingen voor u verrichten. Dit geldt voor zowel vonnissen uit Nederland die in een ander EU land moeten worden uitgewonnen, als voor vonnissen uit een ander EU land die in Nederland moeten worden uitgewonnen.

Graag zijn wij u hierbij van dienst. We nodigen u dan ook graag en geheel vrijblijvend uit om onder het genot van een kop koffie te bespreken of wij in deze iets voor u kunnen betekenen. U kunt hiervoor contact opnemen met mw. mr. M.E.T. Quadflieg.


Vorige ACTUALITEITEN

Blijf op de hoogte

Abonneren op de RRA nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief
Deze site maakt gebruik van Cookies. x