Op 24 oktober 2008 heeft de jaarvergadering van de Orde van Advocaten in het arrondissement Maastricht Michel Rompelberg gekozen tot lid van de Raad van Toezicht. De verkiezing geldt voor een periode van drie jaar, met de mogelijkheid tot verlenging voor dezelfde termijn.

De Orde van Advocaten is een Publiekrechtelijke Beroepsorganisatie, ingesteld bij de Advocatenwet. De Orde beschikt over een van de overheid onafhankelijke organisatie, met een eigen regelgevende bevoegdheid en een eigen tuchtrecht.

De Orde van Advocaten wordt gevormd door alle advocaten tezamen. In elk arrondissement bestaat een zogenaamde plaatselijke Orde waarvan het bestuur wordt gevormd door de Raad van Toezicht (RvT).

Aan het hoofd van de RvT staat de Deken bijgestaan door een secretaris en een penningmeester en overige leden van de Raad, die allen de bijzondere zorg dragen voor de goede gang van zaken in een specifiek rechtsgebied. Zo is de Deken bij het publiek bekend als degene kennis neemt van klachten. De overige leden van de RvT onderhouden contacten met de rechtsprekende colleges op het gebied van familiezaken, handelszaken, kantonzaken, strafzaken, bestuursrecht, kinderrecht en faillissementsaangelegenheden.

De Orde beoogt het vertrouwen in de advocatuur te vergroten en het verkeer tussen advocaten onderling en met de rechtsprekende instanties te bevorderen, alles ten behoeve van een goed functionerend rechtsbedrijf en in het belang van de cliënt.

Michel Rompelberg zal in de RvT de functie vervullen van penningmeester. Daarnaast zal hij deel uit gaan maken van de Commissie Faillissementsrecht, het halfjaarlijks overleg tussen enkele faillissementscuratoren en de rechters-commissarissen in faillissementen in de rechtbank Maastricht.

Als penningmeester is Michel Rompelberg belast met het opstellen van de jaarlijkse begroting van de plaatselijke Orde en het bewaken van inkomsten en uitgaven. Bij geschillen tussen advocaten en cliënten over de advocatendeclaratie stelt de penningmeester, na zorgvuldige toetsing van het dossier, het uiteindelijk verschuldigde bedrag vast. Voorts staat de penningmeester de Deken bij, bij het voorkomen of beëindigen van ongewenste financiële situaties bij advocatenkantoren. Dat laatste komt overigens zelden voor.

De Raad van Toezicht in het arrondissement Maastricht bestaat thans uit de volgende leden: Mr. E.H.M.H. Prickartz (deken), mr. J.R.G. Smulders (secretaris en wnd. deken), mr. M.M.H.J. Rompelberg (penningmeester), mw. mr. M.A.W. Graus, mr. F.G.H.J. Niemarkt, mr. Ph.W.H.M. Van Roy en mw. mr. C.L.J.M. Wilhelmus. De Maastrichtse Orde wordt bijgestaan door een Bureau dat wordt geleid door mw. mr. M.A.H.A. van den Hof.

Voor meer informatie over de Nederlandse Orde van Advocaten zie http://www.advocatenorde.nl/. Informatie over de Orde van Advocaten in het arrondissement Maastricht vindt u hier.


Vorige ACTUALITEITEN

Blijf op de hoogte

Abonneren op de RRA nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief
Deze site maakt gebruik van Cookies. x